Ontspanning, bewustwording, beweging

bevorderen van het welzijn op natuurlijke wijze

Triggerpoint

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen (spierknopen), die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook pijn uit kunnen stralen naar de nabijgelegen zenuwbanen en lichaamsdelen.

Ontstaan van triggerpoints

Triggerpoints ontstaan door tal van oorzaken waaronder stress, overbelasting, verkeerde houding, verwondingen, herhaaldelijk dezelfde beweging uitvoeren, valpartijen, zware inspanning of een injectie in een spier. Vooral mensen met zittende beroepen en veel beeldschermwerk doen, hebben grote kans om triggerpoints te ontwikkelen.

triggerpoint

Wat triggerpoints veroorzaken

Een triggerpoint verzwakt de spier en houdt hem gespannen, wat ervoor zorgt dat de aanhechtingen van de spier voortdurend onder spanning blijven staan. Dit veroorzaakt vaak pijn in nabijgelegen gewrichten. Een triggerpoint beperkt de circulatie in het omliggend gebied waardoor de celstofwisseling wordt bemoeilijkt vanwege de ophoping van afvalstoffen, gebrek aan zuurstof en voedingsstoffen. Zo kan een triggerpoint maanden- of zelfs jarenlang blijven zitten, totdat dit patroon wordt doorbroken.

Symptomen

Er zijn legio klachten die te maken kunnen hebben met triggerpoints, zoals o.a.:

– pijnlijke gewrichten
– minder beweeglijkheid/stijfheid, zoals bv in schouder (frozen shoulder) elleboog, pols, heup, knie, rug enz.
– RSI
– hoofdpijn/migraine
– slijmbeursontsteking
– duizeligheid, oorpijn, sinusitis, misselijkheid, gevoelloosheid in handen en voeten
– emotionele problemen, slapeloosheid, vermoeidheid

Aandoeningen

Wanneer er sprake is van bv: artritis, bursitis, carpale-tunnelsyndroom, fibromyalgie, frozen shoulder, hernia, hielspoor, ischias, peesontsteking, piriformis syndroom, restless legs, spit, tennisarm, whiplash, is de kans groot dat hier actieve triggerpoints bij betrokken zijn.

De-activeren triggerpoints

Door triggerpoints te behandelen door middel van massage op de verkrampte plekken in de spieren, kan pijn worden verlicht en kunnen functies van verzwakte gebieden weer verbeteren.

* Triggerpoint wordt ingezet ter ondersteuning en wordt niet apart aangeboden.

Wilt u ervaren wat triggerpoint voor u kan doen?

Neem dan gerust contact op voor meer informatie of een intake gesprek. Ik help u graag!